Председателят на Управителния съвет на Спортист Своге Петър Веселинов даде интервю пред официалния сайт на клуба след трите поредни победи в първенството на Втора лига. В края на седмицата Спортист приема Созопол, а след това предстои и домакинството на Лудогорец от турнира за Купата на България.

- Г-н Веселинов, Спортист тръгна трудно в първенството, но в последните кръгове е безгрешен. На какво се дължи това?

- Да, имахме затруднения на старта на сезона, тъй като реално влязохме в последния момент в професионалния футбол. Трябваше ни време, за да нагласим нещата, отбора и екипа, с който работим. Радостен съм, че в последните няколко мача Спортист показва израстване и победите идват. Всичко е плод на много работа, която дава необходимите резултати.

- Направихте треньорска смяна, а дойдоха и доста нови футболисти.

- След старта на шампионата се наложи промяна на треньорския пост. Дадохме възможност на млад специалист като Ивайло Василев да започне работа в мъжкия футбол. Имаше добри отзиви за работата му с подрастващите. Смея да твърдя, че това решение бе правилно и резултатите го показват. Отборът играе успешно и това е видно за всички. Също така бе необходимо да привлечем играчи с повече опит в професионалния футбол. Все пак трябва да признаем, че има голяма разлика между Втора и Трета лига. Беше необходимо това освежаване. Сами може да видите, че започва да се получава страхотна симбиоза между местните момчета и тези, които дойдоха впоследствие.

- Първоначално бяхте обявили цел оставане и утвърждаване във Втора лига. Може ли да се промени тя?

- По принцип апетитът идва с яденето. Виждаме, че групата е равностойна. Да, има няколко отбора, които имат по-високи цели, но видяхте, че успяхме да победим един от тези тимове – Хебър и то в Пазарджик. Смея да твърдя, че в тази група всеки може да победи всеки.

- Не е тайна, че основен мотор в Спортист Своге е Борислав Стойчев. Колко важен е той за клуба?

- Изключително важен. Той не е само лидер на терена, а и извън него. Реално върши доста голяма част от работата в клуба и се справя чудесно. Има необходимия капацитет да работи успешно във футбола не само в рамките на 90 минути. Трябва да кажем, че ангажиментите му извън работата му на терена по никакъв начин не влияят върху представянето му.

- Вече споменахме старши треньора. Има ли той вашето доверие?

- Разбира се. Избрахме Ивайло Василев и му дадохме възможност да работи в спокойна обстановка, да наложи вижданията си за футбола и да опита да постигне добри резултати. В последните няколко седмици това се случва.

- Да не прескачаме етапи, но след домакинството срещу Созопол идва мач срещу Лудогорец. Може ли да отстраните шампионите?

- Най-лошото в случая е, че мачът на 13 ноември вероятно ще е без публика. Таим надежда, че нещата могат да се променят, защото футболните фенове в Своге заслужават да видят на живо отбор, който последните 9 години е шампион и играе в Европа. Ясно е, че Лудогорец е фаворит в този мач, но нашите футболисти също са жадни за такива срещи. Според мен имаме своите шансове да поднесем изненадата в турнира и да отстраним Лудогорец. На нашия стадион няма да им бъде никак лесно.

- Ще оцелее ли Спортист във Втора лига?

- Убеден съм в това. Имаме сили не само да оцелеем, а и да сме най-малко в първата шестица. Радвам се, че клубът се развива повече от добре и това е заслуга на абсолютно всички, които работят в него – от ръководството до хората, които поддържат базата.