Отборът на Локомотив София показа, че е готов за завръщане при най-добрите, след като надигра с категоричното 3:0 Спортист Своге в мач от 18-ия кръг на родната Втора лига. Светослав Диков откри в 14-ата, а в 40-ата минута отново той удвои. Николай Цветков направи резултата класически в 43-ата минута, което се оказа и последното попадение в срещата. 

Yulian Todorov / LAP.bg
66 снимки

"Железничарите" доминираха през целия двубой и напълно заслужено се поздравиха с успеха. И трите гола паднаха още до почивката, което предопредели изхода от мача. През втората част темпото на игра видимо спадна, макар че Спортист опита да се върне в срещата, но успя да стигне само до една греда. 

С тази победа Локомотив се изравни на върха в класирането с Пирин Благоевград, като и двата отбора са с по 38 точки. Спортист остава 6-и с 29 пункта. В следващия кръг столичани гостуват на съименниците си от Горна Оряховица, докато "шоколадите" приемат Миньор Перник.   


В първите десетина темпото беше на високо ниво въпреки тежките условия, при които се провежда срещата. И двата тима опитаха по няколко атаки, които обаче не доведоха до нещо по-опасно пред някои от двамата вратари. Бяха отсъдени няколко засади, а гостите достигнаха два корнера и блокиран удар.  

В 11-ата минута дойде и първата интересна ситуация в двубоя. Мики Орачев центрира отляво в наказателното поле, където Мартин Михайлов скочи и опита да изчисти, но насочи топката към собствената си врата. Все пак Стефано Кунчев реагира бързо и успя да избие над гредата в корнер. 

Три минути след това "железничарите" откриха резултата. Отново Орачев центрира от левия фланг в наказателното поле, където Иво Харизанов закъсня да покрие Светослав Диков и нападателят засече с глава топката във вратата на Кунчев - 1:0. Това бе и гол №13 за Диков в шампионата. На повторенията обаче се видя, че нападателят е малко зад последния в защитата на "сините", но засада не беше отсъдена.

След половин час игра столичани продължиха да са по-активния тим на терена и владееха повече топката, но нови опасности пред вратата на Кунчев липсваха. 

Пет минути преди края на първата част Локо можеше да удвои аванса си. Николай Цветков успя да се справи с Михаълов отляво и центрира на далечната греда, където Диков сттреля с глава в билзкия ъгъл, но Стефано Кунчев успя да парира с гърди, след което улови, но зад яут линията и бе отсъден корнер за домакините.

Вторият гол обаче стана факт след изпълнението на ъгловия удар. Орачев центрира в наказателното поле, където Борислав Стойчев не успя да спре Диков, който с глава реализира второто си попадение в срещата - 2:0.

В 43-ата минута "железничарите" стигнаха и до трето попадение. Ваньо Иванов и Томи Костадинов си попречиха при изнаснето на топката в половината на Спортист, а това позволи на Цветков да напредне на скорост отляво и от границата на наказателното поле шутира, като не остави шансове на Кунчев за 3:0.

На почивката бе извършена смяна в тима на "шоколадите". Терена напусна Ваньо Иванов, който бе заменен от Джулио Чарлов. В 57-ата минута Калоян Стефанов пък замени Георги Бабалиев в състава на Локомотив.

След точно час игра Спортист създаде и първата си чиста голова възможност. Айкут Рамадан пусна пас в поливината на Локомотив, където Деян Иванов не успя да изчисти топката, което даде възможност на Деян Христов да овладее и от дъгата пред наказателното поле нападателят опита да прехвърли излезлия напред Божидар Митрев, но кълбото се отби от лявата греда на стража на "железничарите". 

Две минути след това Педро Ферари комбинира с Владимир Семерджиев в наказателното поле, който стреля, Кунчев не беше убедителен, но все пак изби в корнер. 

В 70-ата минута Деян Христов стреля от пряк свободен удар до дъгата на наказателното поле, но топката премина на сантиметри от дясната греда на "замръзналия" на място Митрев.

В 84-ата минута Рамадан центрира от свободен удар в наказателното поле, където Христов стреля с глава, но в аут. 

До края на двубоя Локомотив успя да запази резултата и се поздрави със солидна победа на старта от пролетния дял във Втора лига. 


FT | ЛОКОМОТИВ СОФИЯ – СПОРТИСТ СВОГЕ 3:0 | КЛАСИРАНЕ / ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ

1:0 Светослав Диков 14'

2:0 Светослав Диков 40'

3:0 Николай Цветков 43'

Жълти картони: Матеус Дуарте (Локомотив София) 11', Владимир Семерджиев (Локомотив София) 24'; Борислав Стойчев (Спортист Своге) 29'

Стартови състави на двата отбора:

ЛОКОМОТИВ СОФИЯ: 21. Божидар Митрев (к) – 2. Педро Ферари, 3. Марио Петков, 27. Деян Иванов (15. Лука Иванов 72'), 4. Мики Орачев, 89. Матуес Дуарте, 22. Владимир Семерджиев, 8. Николай Цветков, 14. Валентин Николов (45. Григор Долапчиев 66'), 18. Светослав Диков, 11. Георги Бабалиев (30. Калоян Стефанов 57')

Старши треньор: Иван Колев  

СПОРТИСТ СВОГЕ: 1. Стефано Кунчев – 80. Мартин Михайлов, 3. Борислав Стойчев (к), 4. Иво Харизанов, 17. Галин Ташев, 20. Ваньо Иванов (5. Джулио Чарлов 46'), 21. Ивайло Михайлов, 7. Томи Костадинов (22. Кристиян Кочилов 68'), 10. Айкут Рамадан, 8. Владислав Цеков (11. Валентин Йосков 68'), 18. Деян Христов

Старши треньор: Ивайло Василев


Главен съдия: Васимир Ел-Хатиб, град София

Стадион: „Локомотив“, град София