Ръководството на Спортист Своге изрази отношение по взетото от БФС решение за прекравяване на първенствата в Трета лига. Във вторник на специално заседание на Изпълкома бе решено първенствата в третото ниво на родния футбол да бъдат прекратени при настоящото класиране, като единствено в Югозападната Трета лига ще се изиграе бараж за определяне на победителя. Двубоят ще бъде между първия в класирането - Миньор Перник и втория - Септември Симитли, тъй като разликата между двата отбора е само точка, а Септември има и мач по-малко. 

Нова Броудкастинг Груп
8 снимки

На трето място обаче е именно Спортист Своге, като от клуба изразиха своята готовност да играят във Втора лига и адресираха писмо до временно изпълняващия длъжността президент на БФС - Михаил Касабов, както и до председателя на АФЛ – Румен Вълков.

Ето и цялото изявление на клуба:

"Уважаеми господа,

Ръководството на ФК „Спортист-2009“ Своге би желало да изрази принципната си позиция по отношение взетото от Изпълнителният комитет на БФС решение от 21.04.2020 г за прекратяване на първенствата в Трета лига и насрочването на бараж между отборите намиращи се на първо и второ място във временното класиране на Югозападната Трета лига.

През годината ФК „Спортист-2009“ Своге развива успешно футболния клуб и инвестира не малко средства в представителен отбор и ДЮШ. Желанието на ръководството бе отборът да се пребори за участие в професионалния футбол от следващия сезон по спортно-технически път. В тази връзка ние сглобихме боеспособен тим, който към момента се намира на 3-то място в класирането. Смятаме, че сме напълно конкурентни на отборите на Миньор Перник и Септември Симитли, които заемат първите две места в подреждането и това личи от постигнатите резултати.

През зимната пауза инвестирахме и подобрихме отбора и това доведе до две последователни победи срещу Сливнишки герой като гост и срещу лидера Миньор Перник в Своге преди първенството да бъде прекъснато. Смеем да твърдим, че направихме отбор, който може да се пребори за първото място в групата. Дълбоко сме разочаровани, че извънредната ситуация в България и спирането на първенството сложи прът в колелата на нашите планове.

Искаме да заявим, че ние сме амбициозни хора и искаме да развиваме футбола в региона на град Своге. Поддържаме формации във всички възрастови групи на нашата детско-юношеска школа. Също така разполагаме с база, която отговаря на критериите за мачове в професионалния футбол.

С настоящата позиция бихме желали да декларираме нашата готовност ФК Спортист 2009 Своге да играе във Втора лига през следващия сезон. Клубът е финансово обезпечен и имаме амбиции да се развиваме в професионалния футбол. Също така сме готови, ако БФС прецени, да се включим в евентуални баражи за попълване на състава на Втора лига.

Уважаеми господа, ние разбираме желанието ви да намерите най-правилно решение за развитието на българския футбол в ситуация на пандемия, когато здравето на хората е най-важно. Ясно е, че с приоритет са първенствата при професионалистите и това е разбираемо. Трябва да знаете обаче, че в Трета лига има клубове, които също имат амбиции и са си поставили високи цели. Смеем да твърдим, че Спортист Своге е финансово обезпечен клуб, който може да бъде конкурентноспособен във Втора лига.

Надяваме се писмото ни да бъде взето под внимание при следващи обсъждания на съставите и форматите на групите във футболното първенство на България."